Видове метеорити, състав и произход.
Видове метеорити, състав и произход.

Търсене на метеорити в Антарктика

Търсенето на метеорити в Антарктика е изтощително, но си струва.

От тях научаваме много за произхода на Слънчевата система

метеорити Антарктика
Метеорит намерен в Антарктика

 

Сняг. Пингвини. Лед.
Това вероятно са част от нещата, които ни идват на ум, когато се сетим за Антарктика.
Метеоритите вероятно не са сред тях.

Но всъщност Антарктика е най-доброто място за търсене на метеорити. Нейният сух, студен климат отлично запазва фрагментите от астероиди, които минават през атмосферата и се разбиват на Земята. Ледените плочи, които обгръщат скалите, създават нещо като „метеоритен конвейер“, запращайки метеоритите в райони, където са лесни за събиране, съобщава CosmoElements. А високоскоростните катабатни ветрове, които духат по повърхността на леда, помагат за разкриването на вече „погребани“ метеорити.

Да, регионът е специално място за онези космически изследователи, които искат да надникнат в космоса, без да напускат Земята.

Въпреки, че тук по-лесно се откриват метеорити, пътуването на изследователите е изтощително и някои видове космически фрагменти остават неуловими. Те трябва да се уверят, че технологиите им работят при ниските температури на Антарктика, да не говорим за самия процес на събиране на пробите.

По-специално, железните метеорити се откриват по-рядко в Антарктика. Учените предполагат, че това може да се дължи на факта, че металните метеорити се затоплят от Слънцето и – топейки леда наоколо – той ги капсулира и ги кара да потъват.

Изследователи от Манчестърския университет във Великобритания създадоха система за справяне с проблема. Използват специален детектор и набор от изкуствени метеорити, които заравят на различни дълбочини, за да видят дали системата може да ги открие.

„Разузнавателна „мисия“ ще помогне на екипа да разбере кои ледени полета, които не са били посещавани досега, са подходящи за събиране на метеорити“, каза Катрин Джой, която ще пътува до Антарктида по-късно тази година, за да провери потенциалните зони, които ще са част от проекта. „Резултатите от това първоначално търсене ще ни помогнат да се насочим към това къде да направим пълната настройка на детектора, за да проверим за „погребани“ метеорити.“

Експедиция като тази може да изглежда скъпа и рискована за онези, които гледат на метеоритите като на нещо малко повече от скали. Но всички фрагменти от космически обекти, които достигат до повърхността на нашата планета, имат много голямо значение за науката.

Например известният метеорит ALH84001, намерен в Антарктика през 1984 г. от екип от учени от САЩ, се смята, че е пътувал чак от Марс. В продължение на много години се смяташе, че съдържа вкаменелости от форми на живот, подобни на нашите бактерии.
Не всички метеорити се оказват толкова специални. Но всички те ни дават информация за произхода на Слънчевата система. А за изследователите, това е достатъчна причина да устояват на неприветливите условия на Антарктика.

 

Метеорити от Антарктида
Метеорит намерен в Антарктика

 

Източник: https://futurism.com/meteorites-antarctica-grueling-critical

Специални благодарности на Кали и Ангел (Катедра Астрономия към Физическия факултет на СУ) за превода на тази статия.

Print Friendly, PDF & Email