Видове метеорити, състав и произход.
Видове метеорити, състав и произход.

Цената на метеоритите

Метеоритите и техните стойности.

Метеорит – обект с космически произход, който е имал съдбата да се сблъска с нашата планета.

Извървял е дълъг път в откритото пространство, и оцелял в един кратък, но много светъл момент в живота си, преминавайки през гъстите слоеве на земната атмосфера.

Поради това, всеки има своя ясно определена форма. Почти е невъзможно да се намерят два едни и същи метеорита, всеки един е уникален. Колекционери от цял свят са склонни да платят големи суми за такова произведение на комическото изкуство . Ако искате да знаете колко струват метеоритите , кое определя цената на космическата материя, тогава трябва да знаете няколко основни фактора:

1. Рядкостта на вида.

Метеорит от Марс
Метеорита от Марс – Загами продаден на търг за зашеметяващите 450.000$

Обикновените каменни метеорити (хондрити), са най-достъпни, тъй като са най-срещаните (около 85,7% от общия брой на всички паднали находки). Каменно-железните (паласити и мезосидерити) са по-скъпи, поради тяхната рядкост (5,7% и 1,5% от общия брой на падналите метеорити). Най-редките – марсиански и лунни метеорити струват стотици пъти повече от обикновените каменни метеорити.

2. История.

метеорит стайност
Метеорита Peekskill тежащ 12кг. е продаден за 69000$

Колекционери от цял свят високо ценят метеорити, които са свързани с една интересна история. Метеоритите, които са били вдигнати от свидетелите веднага след падането, винаги са десет или дори двадесет пъти по-скъпи от метеоритите, които са били открити само при различни обстоятелства. Красноречив пример е метеоритътPeekskill който удари през есента на 1992г. багажника на автомобил. Цената на метеорита Peekskill качи сто пъти цената на конвенционалните метеорити от един и същи клас и химична група.

3. Тегло и размери.

голям метеорит
Този метеорит тежащ 345кг. Е намерен случайно от фермер в щата Тексас

По-голяма тежест и размер на метеорита, по-ниска пазарна стойност.

4. Естетика и форма.

железен метеорит
Метеоритът Gibeon, известен още като „Писъкът“ наподобящ известна картина на Мунк е продаден на търг за 175.000$

 

пистолети от метеорит
Този чифт пистолети, напълно функционални и направени изцяло от един железен метеорит се продават за „скромната“ сума от 4.500.000$

Пазарната стойността на метеорити с добри естетически качества са по-високи, отколкото техните по-малко привлекателни аналози. Това важи и за оригиналната форма.

5. Цената на грам метеорит

Повечето метеорити, които могат да бъдат закупени на търговския пазар, се продават по тегло.Тяхната стойност зависи от по-горе изброените фактори, както и търсенето сред купувачите. Редките и желани метеорити, за които копнеят колекционерите, продавачите на няколко пъти преувеличават цените в сравнение с конвенционалния произхода на космически тела с еднакви параметри.
Тъй като метеоритите са със колекционерска стойност, не съществува такова нещо като средната цена на грам.
Цената на метеоритите може да започне от 5 цента и да стане по-висока от 100 долара за грам за метеорити от един и същи тип.
Като се има предвид огромното разнообразие и голям диапазон на цените, дори и опитен колекционер не винаги може обективно да оцени реалната стойност на метеорита.

Print Friendly, PDF & Email