Видове метеорити, състав и произход.
Видове метеорити, състав и произход.

ЛЮБОПИТНО. Необикновеният кратер Nördlinger Ries

nordlinger-ries

Ньордлинген е град в Германия. Намира се в провинция Бавария. Първите сведения за града датират още от римската империя. Той се различава от всеки друг град в района. В действителност, той се различава от всеки друг град на цялата планета. Това е средновековен град, с население от 20 000 души и се намира изцяло във вътрешността на голям метеоритен кратер от 25 км в диаметър. Този кратер, наречен Nördlinger Ries, се е образувал преди около 14,5 милиона години, когато метеорит с диаметър над един километър се е забил в земята.

nordlinger-ries2

Само преди по-малко от петдесет години се доказва истинския произход на този град. В продължение на години, се е смятало, че плитката вдлъбнатина в средата на който е разположен градът е вулканичен кратер. След това през 1960г. двама американски учени, Юджийн Шумейкър и Едуард Чао доказаха, че вдлъбнатината е в действителност причинена от метеорит. Докато посещават църква в града, Шумейкър забелязва че стената е изградена от тип кварц, който може да бъде формиран само под въздействието на високо налягане причинено при удар на тяло със земната повърхност. След внимателно проучване на странните скални образувания в околността, убедително се установило, че кратерът е бил причинен от удар на метеорит.

nordlinger-ries3

Има и друг кратер около 3.8 км в диаметър, разположен на около 42 километра югозападно от центъра на Ньордлинген. За тези два кратера се смята, че са се образували почти едновременно от въздействието на един двоен или разцепил се на две метеорит.

nordlinger-ries4

В България са известни два големи кратера в базата данни на The Complete Catalog of the Earth’s Impact structures
http://labmpg.sscc.ru/impact/index1.html

Кратерът София
Географска ширина: 41,5°
Географска дължина: 24,5°
Диаметър: 150 km

krater

Големината му е почти колкото на големия метеоритен кратер Чиксулуб с диаметър 180 km, намиращ се на полуостров Юкатан, за който се предполага, че е унищожил динозаврите преди повече от 65 милиона години.

Вторият кратер е наречен Ямата и се намира до с. Мартен
/ Русенска област / с диаметър около 20м.

Координати:
43°54’26.97″С
26° 6’4.88″И

krater2

Print Friendly, PDF & Email