Видове метеорити, състав и произход.
Видове метеорити, състав и произход.

Метеоритите – ключови за историята на земните пластове

Метеоритите – ключови за историята на земните пластове

Нов анализ на химическия състав на метеоритите помага на учените да разберат кога са образувани земните пластове.
Изследването на международен екип от учени потвърждава, че първата земна кора се е образувала преди около 4,5 милиарда години.
Екипът измерва количеството на редки елементи хафний и лутетий в минералния циркон в метеорит, образувал се в ранен етап от развитието на Слънчевата система.

Прочетете още: Земният метеорит NWA 5363

„Метеоритите, които съдържат циркони са редки. Търсехме стар метеорит с големи Циркони, с дължина около 50 микрона, които съдържат достатъчно хафний, за да можем да направим прецизен анализ“ – каза д-р Юрий Амелин от Изследователския отдел за науки за Земята на Австралийския национален университет (ANU).
„Случайно открихме един, продаван от търговец. Метеоритът беше точно такъв, какъвто искахме. Вярваме, че е произлязъл от астероида Веста, в следствие от голям сблъсък, запратил каменни отломки към Земята. “
Топлината и налягането във вътрешността на Земята смесват химическия състав на нейните пластове в продължение на милиарди години, тъй като по-плътните скали потъват, а по-малко плътните минерали се издигат към повърхността. Този процес е известен като диференциация.
Определянето на това как и кога са формирани пластовете се базира на познаването на състава на оригиналния материал, който се е образувал в Земята, преди диференциацията, казва д-р Амелин.
„Метеоритите са останки от първичния материал, който е образувал всички планети“ – каза той.
„Върху тях не са действали сили на планетарно ниво (гравитация) и не са променили състава си през петте милиарда години, в които са обикаляли около Слънцето.“
Екипът измерва точно съотношението на изотопите хафний-176 и хафний-177 в метеорита, за да даде отправна точка за състава на Земята.
След това екипът успява да сравни резултатите с тези от най-старите скали на Земята и установява, че химичният състав вече е бил променен, което доказва, че на повърхността на Земята се е образувала кора преди около 4,5 милиарда години.

Източници:

Meteorites key to the story of Earth’s layers

Tsuyoshi Iizuka, Takao Yamaguchi, Yuki Hibiya, and Yuri Amelin. Meteorite zircon constraints on the bulk Lu−Hf isotope composition and early differentiation of the Earth. PNAS, April 13, 2015 DOI: 10.1073/pnas.1501658112

Бележка: Статията се базира на материали, предоставени от Австралийския национален университет.

 

Специални благодарности на Кали и Ангел (Катедра Астрономия към Физическия факултет на СУ) за превода на тази статия.

Print Friendly, PDF & Email