Видове метеорити, състав и произход.
Видове метеорити, състав и произход.

Интересно за паласитите

Един от най-редките и красиви видове метеорити са Паласитите, които се състоят от красиви прозрачни кристали от оливин в желязно-никелова матрица. Те представляват само около 1% от всички познати метеорити паднали на земята.

img1

Ще Ви разкажа как те са получили своето название. През далечната 1749 г. в Сибир, близко до река Енисей, един ковач на име Медведев, който е проявявал голям интерес към различните природни образувания и полезни изкопаеми е забелязал голям метален блок със своеобразна структура (655 кг). Той предположил, че може да съдържа в себе си нещо ценно и го закарал в двора си. От местните татари тои разбрал, че намереният от него железен блок е паднал от небето. По-късно, по време на своето пътешествие в Сибир през 1772 г. за тази находка узнал академик Петер Симон Палас, знаменит германски и руски зоолог, геолог и ботаник, работил дълго време в Русия, член на Санктпетербургската академия на науките, професор в Санктпетербургския университет.

img2

По разпореждане на Палас, железният блок бил закаран в Красноярск, а след това бил препратен в Петербург. В Петербург паласовото желязо било проучено твърде внимателно от известния учен Ернест Хладни.

img3

Резултатите от своето проучване Хладни публикувал в отделна книга, отпечатана в град Рига през 1794г. В тази книга той за първи път доказал извънземния произход на намерения от ковача Медведев железен къс. Изследванията показват, че това е нов тип метеорит, наречен в чест на Петер Симон Палас – паласит.

Съвременната Метеоритика използват термина „паласит“ за описване на определени структурни класове на каменно-железните метеорити, които съдържат изобилие от силикатни включвания в никел-желязна матрица. Обикновено, силикатите са големи кристали от оливин, често с качеството на скъпоценен камък. Тези оливини правят паласитите едни от най-атрактивните известни метеорити. Шлифовани, полирани и нарязани на филийки, паласитите са силно желани сред метеоритните колекционери. Понякога паласитите и паласитният оливин се използват в бижутерията, което ги прави единствените истински космически скъпоценни камъни на Земята.

 

Print Friendly, PDF & Email